Szemnyomás mérés a szem érintése nélkül


József körúti üzletünkben van lehetőség szemnyomás mérésre. A korszerű készülék nem csak a szemnyomást, hanem a szaruhártya vastagságát is méri non-contact pachyméterrel. Ezáltal a műszer a mért szemnyomás értékét a szaruhártya vastagsági értékkel kompenzálja, és így még pontosabb szemnyomási értéket kapunk. A Scheipflug kamerakép segítségével megállapítható a csarnokzug állapota, hogy még jobban megismerhető legyen a szem fiziológiás állapota.
A mérés egyszerű, gyors és higiénikus, mivel a mérőműszer vizsgáló része nem ér hozzá a vizsgált szemhez!

Mi a glaukóma vagy zöldhályog?

A glaukóma az egyik legsúlyosabb szembetegség, amely esetén a látóidegrostok lassan, ám visszafordíthatatlanul pusztulnak el. A betegség egyik fő oka általában a szem belső nyomásának akut vagy krónikus megemelkedése. A belső nyomás normál értéke a 10-22 Hgmm tartományba esik, az ennél magasabb érték már kóros. A szemnyomás mérése nagyon fontos a glaukóma korai diagnózisának felállításához, mivel az a korai stádiumban az esetek 99 százalékában gyógyszerekkel, szemcseppekkel, különféle műtéti technikákkal, sőt lézerrel nemcsak kezelhető, hanem gyógyítható is. Ezért hangsúlyozzák a szűrővizsgálatok fontosságát a szakemberek.

A glaukómák osztályozásában elsődleges szempont a csarnokzug állapota. A zug "zárt", illetve "nyitott" volta két jól meghatározott, a tünetek és a kezelési lehetőségek szerint igen összetartó csoportra osztja ezt a nagy betegségcsaládot. A szem elülső csarnokának nevezzük a szaruhártya és a szivárványhártya által határolt térfogatot, csarnokzugnak pedig a szaruhártya széle és a szivárványhártya gyöke által közrefogott területet. A sugártest az a körkörös izomgyűrű, amely a szemlencse mozgatásáért, valamint a szem első csarnokában keringő folyadék termeléséért felelős. A csarnokvíz "elhasználódva" a csarnokzugon át hagyhatja el a szemet, és az elvezető vénákon át a vérkeringésbe jut. Az esetek 90 százalékában azonban a zöld hályog lappangva, tünetmentesen alakul ki, ezért is fontos a szűrés.

Kik a legveszélyeztetettebbek?

A betegség a 40 évnél idősebbek körülbelül 2%-nál jelentkezhet. A zöldhályog - bár a genetikai háttér még nem tisztázott - gyakran mutat családi halmozódást, ezért fontos a betegek családtagjait is szűrni. Érdemes jobban odafigyelniük a látással kapcsolatos panaszokra azoknak, akiknél fennállnak az alábbi rizikótényezők:

Emelkedett vagy ingadozó szemnyomás, szűk szemfenéki érhálózat.
Családtagok körében előforduló zöldhályog.
Idősebb életkor.
Általános betegségek: érszűkület, magas vérnyomás és cukorbetegség.
Dohányzás, alkoholfogyasztás
Nagyfokú rövidlátás.
Szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők rendszeres szedése.
Korábbi szemsérülés.

Mikor gondoljunk zöldhályogra?

Jellegzetes tünetek a szem és környékének fájdalma, szempirosodás, homályos látás, fényforrás körüli szivárványszerű karika látása. Kifejezett szemnyomás emelkedés, a zöldhályogos roham esetén "kőkemény szem", elviselhetetlen fájdalom, hányinger, hányás, tágult szembogár, zöldes-szürkés szaruhártya észlelhető.

/Foglaljon időpontot most: 06 20 288 6666 vagy /

Ez a weboldal cookie-kat használ az elemzésekhez, valamint a testreszabott tartalmak és hirdetések megjelenítéséhez.
Az oldal használatának folytatásával elfogadja ezek alkalmazását.